Om outdoor people och outdoor folket

Bli en del av outdoor folket! 


Vi skapade Outdoor People of Bergslagen för att kunna bidra med hållbara alternativ till konsumtion. Och vi kom inte på något bättre sätt att göra det än att göra det vi tycker allra bäst om: vara ute och visa dig våra bästa platser. Väljer du oss som ekoturismarrangör som samtidigt jobbar med naturvård är du som naturbesökare direkt med och bidrar till att skydda, restaurera och återförvilda den svenska naturen. Ibland kan du få vara med och restaurera, annars kan du hänga på och se vad vi åstakommit hittis! När du hänger på oss blir du en del av Outdoor folket. 


Vi ser till att pengarna stannar lokalt. Det vill säga det är våra vänner, grannar och familjer och företagare som vi samarbetar med som bor på den plats du besöker, som gynnas av ditt besök.


Vi inte bara stödjer arbetet som sker via Bergslagens Visitor Center och Rewilding Lankälven med hjälp av den vinst våra aktiviteter ger, vi är även de som jobbar praktiskt med naturen. Där pågår sedan flera år tillbaka ett antal naturvårdsinsatser. Bland annat jobbar vi med Lankälven, där vi återskapat (och fortsätter gynna) förutsättnignar för flodpärlmusslor och skapar bättre miljöer för att gynna fladdermöss som finns i området kring Södra Hyttan.


Läs mer om det arbetet genom att klicka på länkarna nedan:


European Rewilding Network welcomes Swedish river rewilding initiative | Rewilding Europe


www.bergslagensvisitorcenter.se
Här kan du läsa om oss

Alexander Baker är akademikern som valde ett liv utomhus som guide och naturvårdare.


Alexander berättar:

Jag började som glaciärguide på Island och jobbade där under 2017 och 2018. Jag insåg dock att jag var tvungen att stå för någonting mer hållbart. Väl i Sverige när jag startade guideföretaget Outdoor Guides of Bergslagen 2018 insåg jag att för att kunna guida på ett hållbart sätt måste vi även använda naturen hållbart. Därför har jag sedan 2019 jobbar mycket med naturvård och restaurering. 


Nu har nya samarbetsmöjligheter uppstått och efterfrågan ökat för hållbara naturupplevelser. Även naturens kall ljuder genom landskapet. Häng på!


Länk med artikel om Alexander

Ute kan man vara sig själv | Externwebben (slu.se)


Jag erbjuder bland annat följande uppleverlser:

Granskog och granskogsfolk

Skogsbad

Kurs i lieslåtter

Rewilding Lankälven

Kindlatorparna


Om du vill gå kursen Guida om kulturarv eller utbilda dig som natur- eller kursturarvsguide får du gärna höra av dig till mig
Alexander Baker

"Efter fem års universitetstudier i nutida europeisk filosofi orkade jag inte stirra in i fler betongväggar. Jag behövde naturen."


Helena Backius tillhör urbefolkningen och är född och uppvuxen i Bergslagen där vi i Outdoor People of Bergslagen är verksamma.


Helena berättar:
Mina föräldrar tog med mig ut i de här skogarna från när jag var liten bebis. Jag övernattade första gången i hemmagjord "skogskoja" redan när jag var bara några månader gammal. Min pappa var fältjägare som ung och han lärde mig massor av överlevnadstrix i naturen.


Efter alla mina resor i världen, där jag gjorde längre uppehåll i Afrika och Sydamerika där jag jobbade med olika folbildningsprojekt, tog längtan efter Bergslagens skogar överhanden och jag flyttade hem för gott. Jag är utbildad naturvårdsbiolog med arkeologi som extra ämne och har intresserat mig för männsikans plats i naturen.


Jag har jobbat som rovdjursspårare på Länsstyrelsen i Örebro län och som arbetsledare på Skogsstyrelsens fornlämningsinventering. Jag har också jobbat länge med folkbildning och fördjupat mig i att förmedla natur till andra.


Jag hoppas vi ses i naturen framöver!


Jag erbjuder bland annat följande uppleverlser:

Fladdermusguidning

Rewilding Lankälven

Från Istid till nutid

Navigera i landskapet

Snöspårning


Helena Backius

"Jag växte upp i tron att alla barn fick lära sig att göra upp eld, bygga övernattningskojor och värna om allt som lever i naturen. Nu är jag glad att jag kan sprida mina kunskaper vidare till andra."


Helena Sandell tar med musiken ut i skogen.


Helena berättar:
Jag har alltid bott på landet, och mått som bäst när jag varit ute och blivit riktigt blöt och smutsig, och gärna lite vilse. Jag har försökt inordna mig i olika utbildningar och jobb, men haft svårt att stå ut med att inte få plats med den passion jag vill dra in i det jag sysslar med.


Så jag har blivit en mångsysslare. En ofrivillig entreprenör, det som brukar kallas för levnadskonstnär.


Odlingar och djur är viktiga delar av mitt liv. Liksom att leva i en större gemenskap och bo kollektivt med både barn och vuxna.

Min musikaliska vandring började med fiolen, folkmusiken och den klassiska musiken, för att sedan glida över mer och mer mot världsmusik och improvisation. Sång har alltid varit ett viktigt uttrycksätt, som jag nu får ynnesten att använda som körledare.

Sedan 2011 har jag gjort skogsvandringar med musikaliska inslag, och detta vill jag fortsätta att utveckla.


Jag erbjuder bland annat följande uppleverlser:

Ätliga växter

Sjung med skogen

Skogsbad

Kurs i lieslåtter

Helena Sandell

"Naturen och musiken har alltid varit de två ben som burit mig. Det är där jag alltid kunnat hitta glädje och självklar livslust."


Jan Åkerling försöker knäcka skogens mångfaldskod samtidigt som han kan allt om vildmarksmedicin och hur man jobbar förebyggande för att slippa använda den kunskapen.


Janne berättar:
Jag minns att min pappa tog oss i ut skogen varje söndagseftermiddag för promenad och fika. Det måste ha satt spår i mig eftersom jag alltid varit mycket i naturen. Både som arena med fysiska utmaningar. Mer och mer har jag upptäckt vilka skatter naturen har. Skatterna består av både stora vyer, utmanande berg till små sällsynta lavar och svampar som genom en lupp kan bjuda en minnesvärd upplevelse. Jag försöker även att förstå varför naturen ser ut som den gör. Hur tiden har format vårt landskap sedan jordens födelse till klimatförändringar på grund av människan. Dessutom är jag historiskt intresserad.


Jag har varit MTB och kajakledare i många år. Jag har jobbat som naturguide i egen firma några år och haft vandringar på sommaren och vintervandringar med snöskor. Jag guidar regelbundet i Pershyttans kulturreservat och Lockgruvan.


Sedan maj 2022 är jag Certifierad Naturguide och medlem i Yrkesverksamma naturguider i Örebro län. Jag jobbar i vården och har även kurser i HLR och vildmarksmedicin.


Jag hoppas vi ses i naturen framöver!


Jag erbjuder bland annat följande uppleverlser:

Vandring mellan grottor i Östanbergsshyttan

Guidning genom Dalbotorpsravinerna

Jan Åkerling

"Jag har cyklat MTB i många år och i hela länet, gillar att undersöka grottor och naturens andra skuggsidor. Jag drivs av att lära mig mer om naturens mångfald."


Lotta Sörman hittar du om vintern i en isvak eller i ett varmtält värmandes en kopp kaffe till hennes grupp vinterbadare. Om sommaren är Lotta en driven skogsinventerare och friluftsmänniska som är mer ute än inne.


Lotta berättar:

Jag heter Lotta Sörman och bor vid Kilsbergskanten. Jag älskar att vara utomhus, mest spenderar jag tid i skogen där det går att njuta av naturens mångfald. Andra intressen är skidåkning, svamp- och bärplockning, bad, paddling, cykling, sova ute och vandring.


För några år sedan utbildade jag mig till naturvägledare och 2022 blev jag Certifierad Naturguide. Sedan tidigare är jag svampkonsulent, havskajakinstruktör och utbildad cykelguide. Minst vartannat år går jag HLR/första hjälpen-utbildning. Vid olika tillställningar utomhus kan jag laga mat och koka kaffe över öppen eld eller med gasbrännare. De mesta råvarorna jag använder är ekologiska och lokalt producerade.


Mitt privata företag heter Lottas Naturevent Bergslagen och jag är ansluten till Epassi och då kan du betala med friskvårdscheck. För att se vilka aktiviteter jag erbjuder där besök www.naturevent.se. Klicka annars på Boka nu knappen för att boka mina aktiviteter.


Jag erbjuder bland annat följande uppleverlser:

Vandring i naturreservat Ullavi klint 

Kajakpaddling för nybörjare 

Lotta Sörman

"Lotta Sörman är en kraft att räkna med. Hela Lottas liv är naturnära." Lotta tilldelades 2022 Naturskyddsföreningens utmärkelse Silverfalken