Om outdoor people och outdoor folket

Bli en del av outdoor folket!


Vi skapade Outdoor People of Bergslagen för att kunna bidra med hållbara alternativ till konsumtion. Och vi kom inte på något bättre sätt att göra det än att göra det vi tycker allra bäst om: vara ute och visa dig våra bästa platser. Väljer du oss som ekoturismarrangör som samtidigt jobbar med naturvård är du som naturbesökare direkt med och bidrar till att skydda, restaurera och återförvilda den svenska naturen. Ibland kan du få vara med och restaurera, annars kan du hänga på och se vad vi åstakommit hittis! När du hänger på oss blir du en del av Outdoor folket. 


Vi ser till att pengarna stannar lokalt. Det vill säga det är våra vänner, grannar och familjer och företagare som vi samarbetar med som bor på den plats du besöker, som gynnas av ditt besök.


Vi inte bara stödjer arbetet som sker via Bergslagens Visitor Center och Rewilding Lankälven med hjälp av den vinst våra aktiviteter ger, vi är även de som jobbar praktiskt med naturen. Där pågår sedan flera år tillbaka ett antal naturvårdsinsatser. Bland annat jobbar vi med Lankälven, där vi återskapat (och fortsätter gynna) förutsättnignar för flodpärlmusslor och skapar bättre miljöer för att gynna fladdermöss som finns i området kring Södra Hyttan.


Läs mer om det arbetet genom att klicka på länkarna nedan:


European Rewilding Network welcomes Swedish river rewilding initiative | Rewilding Europe


www.bergslagensvisitorcenter.se
Här kan du läsa om oss

Alexander Baker är akademikern som valde ett liv utomhus som guide och naturvårdare.


Alexander berättar:

Jag började som glaciärguide på Island och jobbade där under 2017 och 2018. Jag insåg dock att jag var tvungen att stå för någonting mer hållbart. Väl i Sverige när jag startade guideföretaget Outdoor Guides of Bergslagen 2018 insåg jag att för att kunna guida på ett hållbart sätt måste vi även använda naturen hållbart. Därför har jag sedan 2019 främst fokuserat på naturvårdsarbete. 


Nu har nya samarbetsmöjligheter uppstått och efterfrågan ökat för hållbara naturupplevelser. Även naturens kall ljuder genom landskapet. Häng på!


Jag är certifierad naturguide, certified interprative guide,

certifierad i hållbar turism, har genomgått Rewilding Tourism Training steg 1, Hard Ice 1 & 2, utbildad i vildmarks första hjälpen via NOLS (recert nov 2021) och avslutade utbildningen Entreprenör Ekoturism 2019. Dessutom har jag en master i nutida europeisk filosofi, en utbildning i Agroekologi, gått kurser i hyggesfritt skogsbruk, naturvärdesinventering av skog och går en utbildning i regerenativt lantbruk och holistic managent. Jag leder även guidekursen Förberedelsekurs Certifierad Naturguide, och är även styrelseledamot  i föreningen FUN (klicka här för att läsa mer) som är huvudman för naturguidescertifieringen. Och så har jag lite annat kul på gång.


Länk med artikel om Alexander

Ute kan man vara sig själv | Externwebben (slu.se)

Alexander Baker

"Efter fem års universitetstudier i nutida europeisk filosofi orkade jag inte stirra in i fler betongväggar. Jag behövde naturen."


Helena Backius tillhör urbefolkningen och är född och uppvuxen i Bergslagen där vi i Outdoor People of Bergslagen är verksamma.


Helena berättar:
Mina föräldrar tog med mig ut i de här skogarna från när jag var liten bebis. Jag övernattade första gången i hemmagjord "skogskoja" redan när jag var bara några månader gammal. Min pappa var fältjägare som ung och han lärde mig massor av överlevnadstrix i naturen.


Efter alla mina resor i världen, där jag gjorde längre uppehåll i Afrika och Sydamerika där jag jobbade med olika folbildningsprojekt, tog längtan efter Bergslagens skogar överhanden och jag flyttade hem för gott. Jag är utbildad naturvårdsbiolog med arkeologi som extra ämne och har intresserat mig för männsikans plats i naturen.


Jag har jobbat som rovdjursspårare på Länsstyrelsen i Örebro län och som arbetsledare på Skogsstyrelsens fornlämningsinventering. Jag har också jobbat länge med folkbildning och fördjupat mig i att förmedla natur till andra.


Jag hoppas vi ses i naturen framöver!


Helena Backius

"Jag växte upp i tron att alla barn fick lära sig att göra upp eld, bygga övernattningskojor och värna om allt som lever i naturen. Nu är jag glad att jag kan sprida mina kunskaper vidare till andra."


Helena Sandell tar med musiken ut i skogen.


Helena berättar:
Jag har alltid bott på landet, och mått som bäst när jag varit ute och blivit riktigt blöt och smutsig, och gärna lite vilse. Jag har försökt inordna mig i olika utbildningar och jobb, men haft svårt att stå ut med att inte få plats med den passion jag vill dra in i det jag sysslar med.


Så jag har blivit en mångsysslare. En ofrivillig entreprenör, det som brukar kallas för levnadskonstnär.


Odlingar och djur är viktiga delar av mitt liv. Liksom att leva i en större gemenskap och bo kollektivt med både barn och vuxna.

Min musikaliska vandring började med fiolen, folkmusiken och den klassiska musiken, för att sedan glida över mer och mer mot världsmusik och improvisation. Sång har alltid varit ett viktigt uttrycksätt, som jag nu får ynnesten att använda som körledare.

Sedan 2011 har jag gjort skogsvandringar med musikaliska inslag, och detta vill jag fortsätta att utveckla.


Helena Sandell

"Naturen och musiken har alltid varit de två ben som burit mig. Det är där jag alltid kunnat hitta glädje och självklar livslust."