Guidning: Nittälven & naturskogen

Snabb överblick

Tillgänglighet: Året om, se bokningskalender

Guidningen är 3,5 timmar

Svårighetsgrad: Det är en lätt vandring på skogsstigar

Längd: 7km

Gruppstorlek: 2-8 personer

Språk: svenska och engelska. 

Mötesplats: Vi möts vid Dansarbacken i Nittälven

Nittälvsdalen och tallnaturskogens många perspektiv. Följ med på en guidning genom ett av Bergslagens största naturområden.

Vad är det här?

Det här är en guidad vandring med fokus på den mångfald av arter som finns i tallnaturskogar. Vi vandrar genom en del av Nittälven och ser skogar i olika åldrar och den variation som skapas i tallarnas naturliga miljöer.


Vad kommer guiden prata om?

Tall, tallnaturskog, biologisk mångfald, mykorrhizasvampar, svampar, lavar, älvar, sandåsar.


Vad är planen?

Vi kommer gå en vandring genom södra delen av Nittälvens naturreservatet med start vid Dansarbacken. Vi rör oss genom en såkallad tallnaturskog - en skog där naturen bestämmer vad och hur träden och skogens andra växter ska leva. Vi följer slingan från Dansarbacken mot Märjärrvi och tillbaka. Vi kommer se tallar i olika storlekar, i olika höjder och med olika andra arter såsom lavar och svampar som växer tillsammans med tallarna.


Hur kommer det gå till?

Vi träffas vid Dansarbackens parkering ca 10 minuter innan utsatt starttid. Du kommer ha fått en vägbeskrivning och kartplupp via Googla Maps innan. Där har vi en kort genomgång innan vi går in i skogen. Vi följer en vald slinga med ett antal stopp längs vägen, inklusive en tid fika med brasa. När vi har kommit tillbaka till bilarna finns ytterligare tid för frågor och reflektioner.


Vad behöver du ta med dig?

Eftersom vi kommer gå längsmed snirklande skogsstigar rekomenderar vi vandringskängor.

Kläder efter väder är alltid förutsättningen för att ha det bra när man är ute.

En ryggsäck för fika, kopp, något att sitta på och eventuellt regnjacka eller extra tröja.


Hur lång sträcka kommer vi att gå?

Vi kommer i första hand att gå på upptrampade och markerade stigar. Ibland kommer vi gå av stigen, ibland kommer vi gå en sträcka i stiglöst land. Vandringen är ca 7 km.


Hur lång tid tar guidningen?

Den här guidnigen tar ungefär tre och en halv timmar. Ungefär eftersom vi inte kommer tvinga någon att hälla i sig kaffet eller det varma téet för att hålla tider. Eftersom vi tar oss tid att fika så kan det variera lite. Men målet är att från start tills att vi är tillbaka ska det ha tagit oss tre och en halv timme.


Var hålls guideningen?

Guidningen hålls i Nittälvens naturreservat. Läs mer om Nittälven här via Länsstyrelsen i Örebro läns hemsida.


För vem är den här guidningen?

Den här guidningen är lämplig för dig som vill ta sig ut i naturen och följa med på en lugn vandring och se olika miljöer och en del av den mångfald som finns i just skogar av tall. Vandringen är ganska lätt och om du går guidningen på förmiddagen har du tid för annant på eftermiddagen, eller tvärt om.


Varför ska du boka den här guidningen?

Du som vet att det finns ett myller av liv i skogar och vill ha lite mer koll på hur det kan se ut. Vandringen är tänk att inspirera och väcka tankar om hur saker och ting hänger ihop och samtidigt ge små och större perspektiv på tallen, tallskogar och hur ett skogsekosystem hänger ihop.