Hitta vilse -
navigera med olika verktyg


Vad är det här för kurs?

Det finns en lyx i att kunna gå ut i naturen och koppla av, eller koppla ur eller koppla från. Att helt enkelt inte vara “uppkopplad”. Stäng av mobilen, lägg den djupt ner i ryggsäcken så navigerar vi genom landskapet med karta och kompass. Vi går igenom hur man stegar avstånd, kollar på hur man uppskattar vädersträck och tar ut en riktning. Har du inte testat att gå i en rak linje genom en skog så får du chansen. Hur rakt tror du att du klarar av att gå?


Vad är planen?

Vi beger oss ut i ett naturreservat där stigarna är få. Det är ett varierat landskap med myrar, småsjöar, branta kullar och tätare skogar. Där ska vi gå igenom grunderna i navigation. Telefonerna lägger vi bort. Vi studerar olika kartor för att lära oss hur man bäst använder dem. Vi kollar på kompass och hur man använder den tillsammans med en karta. Därefter har vi praktiska övningar.

Vi kommer även gå igenom hur man läser landskapet för att hitta en riktning och hur man ska tänka när man rör sig i väglöst land.


Hur kommer det gå till?

Dina guider kommer gå igenom allt du behöver veta för att känna dig trygg under dagen ute i naturen. Vi ska se till att du får med dig de verktyg du behöver för att kunna börja utforska landskapet utan att behöva stirra ner i en skärm.


Vad behöver du ta med dig?

Du kommer behöva kläder efter väder. Vi rekommenderar vandringskängor eller stadigare stövlar, regnjacka och extralager som du kan ta på dig medan vi arbetar ute. En mindre dagsryggsäck eller liten vandringsryggsäck för att packa detta i är bra att ha med sig.

Tänk på att vi kommer spendera en del tid utomhus både i rörelse men även en del tid när vi är kvar på samma plats.. Vi rekommenderar därför lager-på-lager metoden.


Hur lång tid är kursen?

Vi börjar kl 9 och fortsätter till kl 16. Däremellan finns tid för fika och lunch.


Vad är kostnaden för kursen?

1990 kr per person.


Var hålls kursen?

Under navigeringskursen kommer vi att befinna oss i Sundsjömarkens naturreservat. Läs mer på Länsstyrelsens hemsida om reservatet.

Kursen kan även hållas på annan ort t.ex på förfrågan av företag, föreningenar eller andra organisationer. Skicka en förfrågan till hello@outdoorpeopleofbergslagen.com för att få prisuppgifter.


Ingår mat i kurspriset?

Enklare mat och fika som vi hjälps åt med att laga ingår


För vem är den här kursen?

Kursen riktar sig till dig som som vill få verkyg och praktisk erfarenhet av att nagivera i naturen. Det här är en kurs för dig som vill komma igång eller vässa dina kart- och kompass kunskaper.


Vad får du med dig efter avslutad kurs?

Förutom kunskap att säkert röra dig genom landskapet och olika terränger får du även 15% rabatt vid köp av IKE-maps från det lokala kart-företaget Tavelmannen. IKE-map är en allväderskarta som du kan behandla på samma sätt som vädret behandlar dig, utan att den knöcklas eller får vikmärken. Se www.ikemap.seBoka eller få mer information i väntan på en uppdaterad hemsida genom att skicka ett mail till hello@outdoorpeopleofbergslagen.com