Guidning: Skogsbad

Snabb överblick

Tillgänglighet:

Året om, se bokningskalender

Längd: 0-3-7 km

Gruppstorlek:2-8 personer

Guidningen är 3 timmar

Språk: svenska och engelska. 

Svårighetsgrad: Det är en lätt vandring på skogsstigar

Bli lugn av naturen, kom naturen lite närmare och finn din egen ro. Skogsbada med oss!

Vad är det här?

Skogsbad, även känt som shinrin-yoku på japanska, handlar om att spenderina tid i naturen för att främja välbefinnande och även minska stress. De senaste åren har skogsbad blivit väldigt populärti Sverige, både att gå kurser, boka som aktivitet med ledare och att göra själv.

Många svenskar “skogsbadar” ofta redan själva genom friluftsaktiviteter såsom att vandra, fiska, och utöva friluftsliv. Vi tycker detta är en ynnest vi har här i Sverige och att det är jättebra att många spenderar mer tid ute och tar sig tid att må bra ute.


Vad säger tidigare gäster?

“Tusen tack för en jättefin eftermiddag i skogen! Så bra ordnat och bidrag till minnen för livet för gruppen. Hoppas vi får möjlighet att samarbeta igen!” Sara Jansson för Life Acadamy/Svenska Institutet, som var ansvarig för en grupp på 30 företagsledare som via projektet The Swedish Institute Management Programme Asia fick uppleva skogsbad för första gången.


Men, varför erbjuder vi skogsbad? Varför betala för det när man kan gå ut själv?

Jo, vi ser till att du får det gjort, vägleder dig med och ger möjligheten att få göra det tillsammans med andra. Om vi har gjort det kan du mycket väl fortsätta att skogsbada själv istället för att återkomma. Vi ser främst tre anledningar till varför det kan vara värt det för dig.

1. Professionell vägledning: vi som professionella guider som är utbildade och använder beprövade metoder, baserat på forskning. Vi som guider kan hjälpa dig att fördjupa din upplevelse genom att ge riktlinjer, specifika övningar och vi har material och utrustning som du kanske inte själv har. Om du är nyfiken på att utforska skogsbad för första gången eller vill ha en vägledd upplevelse, kan en guide vara värdefull.
2. Fokus: vi ger dig möjlighet att verkligen fokusera på ditt välbefinnande och närvaro i naturen. Vi hjälper dig att släppa vardagliga distraktioner och verkligen uppleva naturen med alla dina sinnen. För vissa människor kan detta vara en viktig del av deras själsliga och mentala hälsa. Det kan bli lättare att ta sig för genom att hänga med oss helt enkelt.
3. Social gemenskap: genom att vi arrangerar det här skapar vi en möjlighet för dig att träffa likasinnade och dela upplevelsen tillsammans med andra. Det känns ofta bra att vara med i sociala sammanhang där du kan dela dina tankar, känslor och reflektioner med andra deltagare.


Vad kommer guiden prata om?

Vi kommer prata om natur och hälsa: vilka effekter kan naturvistelser ha på din hälsa och vad forskningen säger om det. Samtidigt kommer vi att kunna prata om naturen runt om kring - vad ser vi, hur kan vi använda de växter vi ser och vad finns det mer att känna till om dem än bara namnet? 


Vad är planen?

Vi kommer ha ett antal aktiviteter där du på olika sätt, med olika fokus, får uppleva naturen, fokusera på att vara närvarande på olika sätt eller reflektera på vissa frågor. Vi kommer att ha som ett base-camp där vi rör oss runt. På den längre varianten kommer vi även vandra gå en kortare vandring.


Hur kommer det gå till?

Guiden vägleder dig genom ett antal aktiviter där du får fokusera på olika sinnen eller tankar och känslor.


Vad behöver du ta med dig?

Du är välkommen som du är. Tänk på att vi befinner oss ute och oömma kläder och bra skor rekommenderas. Kläder efter väder är alltid förutsättningen för att ha det bra när man är ute.


Hur lång sträcka kommer vi att gå?

Vi kan röra oss i närområdet. På heldagsaktiviteten ingår en vandring.


Vad ingår?

En brasa att samlas kring.

Material och utrustning för att genomföra skogsbad.

Sittunderlag

Kåsa för att dricka te och kaffe samt frukt.

Vid regn finns genomskynliga paraplyer för att kunna uppleva naturen utan att bli allt för våt.

För det längre skogsbadet ingår även vildmarkslunch.


Hur lång tid är aktiviteten?

Vi har två varianter. En halvdag (ca 3h) och en heldagsupplevelse (ca 6h). Cirka? Jepp, vi har ingen klocka som ringer när tiden är slut och skickar hem någon då. Vi tar det lugnt och stressar inte, vi kanske sitter kvar en stund vid elden.  


Var hålls guideningen?

Vi har fasta guidningar under säsong med utgångspunkt i Södra Hyttan som du hittar via bokningskalendern/knappen boka nu. Denna guidning är även perfekt för sällskap och anläggningar att boka in på plats hos er. (Vi har samarbete med ett antal anläggningar där vi under säsong håller denna guidning).


För vem är den här guidningen?

Den här aktiviteten passar väl att boka för båda större och mindre grupper som vill göra någonting tillsammans. Företagsledare, företag på konferens eller teambuildning vill kanske boka detta som en del av ett större paket.
Personer som är intresserade av personlig utveckling, hälsa och välmående kommer uppskatta denna aktivitet.


Varför ska du boka den här guidningen?

För att du vill ha vägledning i att komma närmare naturen och därmed hitta en inre ro. Kanske vill du få verktyg du själv kan använda på egen hand eller så vill du se om det här är något för dig.